jueves, 30 de abril de 2020

FREGAR ELS PLATS




REPASEM:







SI VOLEM SABER MÉS

Consejos para fregar mejor/Consells per a fregar millor



1. Friega siempre cuanto antes

Lo ideal es ir fregando lo que puedas mientras vas cocinando, pero, si no puedes hacer todo a la vez, al menos ponte a la obra nada más terminar la comida. Si postergas el fregado no solo se quedará la comida reseca, y será más difícil eliminar la suciedad, además crearás la situación perfecta para que los patógenos campen a sus anchas por tu cocina.
Si, por cualquier motivo, no puedes lavar los platos en ese momento, enjuágalos con agua y unas gotas de lejía para evitar que se forme un caldo de cultivo.
1. Frega sempre com més prompte millor
L'ideal és anar fregant el que pugues mentre vas cuinant, però, si no pots fer tot alhora, almenys posa't a l'obra res més acabar el menjar. Si postergues el fregat no sols es quedarà el menjar ressec, i serà més difícil eliminar la brutícia, a més crearàs la situació perfecta perquè els patògens campen a pler per la teua cuina.
Si, per qualsevol motiu, no pots llavar els plats en aqueix moment, esbandeix-los amb aigua i unes gotes de lleixiu per a evitar que es forme un caldo de cultiu.

2. Deshazte de todos los restos de comida posible

Retira la mayor cantidad de restos de alimentos antes de ponerte a fregar los platos. Es mejor ayudarte de un raspador o una espátula para retirar los trozos más rebeldes que meterlo todo en el fregadero y que se acumulen los tropezones.
Si tras este proceso sigue quedando comida incrustada, prueba a dejar la olla o sartén rebelde en remojo con agua hirviendo, con o sin bicarbonato de sodio. Si lo que tienes entre manos es una olla o sartén en la que se te ha quemado la comida existen métodos más efectivos que frotar como si no hubiera un mañana, en concreto, hacer uso de la lejía. Aquí te explicamos cómo.
2. Desfés-te de totes les restes de menjar possible
Retira la major quantitat de restes d'aliments abans de posar-te a rentar els plats. És millor ajudar-te d'un raspador o una espàtula per a retirar els trossos més rebels que ficar-lo tot en l'aigüera i que s'acumulen els ensopecs.
Si després d'aquest procés continua quedant menjada incrustada, prova de deixar l'olla o paella rebel en remull amb aigua bullint, amb o sense bicarbonat de sodi. Si el que tens entre mans és una olla o paella en la qual se t'ha cremat el menjar existeixen mètodes més efectius que fregar com si no hi haguera un demà, en concret, fer ús del lleixiu. Ací t'expliquem com.

3. Si no tienes dos pilas, utiliza siempre un barreño

La estrategia para lavar los platos más respetuosa con el medio ambiente es tener una pila o barreño con agua caliente y jabón para remojar y lavar los platos, cambiando el agua según sea necesario, y reservar la otra pila para realizar un enjuague final cuando hayas terminado, en vez de de lavar cada pieza una por una bajo el agua corriente, lo que gasta muchísimo.
Este método es además mucho más eficaz cuando hay mucha vajilla que fregar, pues permite ir trabajando por lotes.
3. Si no tens dues piles, utilitza sempre un llibrell
L'estratègia per a llavar els plats més respectuosa amb el medi ambient és tenir una pila o llibrell amb aigua calenta i sabó per a remullar i llavar els plats, canviant l'aigua segons siga necessari, i reservar l'altra pila per a realitzar una esbandida final quan hages acabat, en comptes de de llavar cada peça una per una sota l'aigua corrent, la qual cosa gasta moltíssim.
Aquest mètode és a més molt més eficaç quan hi ha molta vaixella que fregar, perquè permet anar treballant per lots.

4. Utiliza el agua lo más caliente posible

Cuánto más caliente esté el agua más fácil será disolver y eliminar la suciedad. Lo ideal es utilizar el agua al máximo de temperatura que permita tu caldera y utilizar guantes para no quemarnos las manos.
Fregar con guantes es ideal para protegernos las manos, pero es importante limpiar y secar estos después de cada uso y no guardarlos hechos un ovillo, lo que facilita la proliferación de bacterias. Además, no son eternos, debemos cambiarlos al menos una vez al mes.

4. Utilitza l'aigua el més calent possible
Quant més calent estiga l'aigua més fàcil serà dissoldre i eliminar la brutícia. L'ideal és utilitzar l'aigua al màxim de temperatura que permeta la teua caldera i utilitzar guants per a no cremar-nos les mans.Fregar amb guants és ideal per a protegir-nos les mans, però és important netejar i assecar aquests després de cada ús i no guardar-los fets un cabdell, la qual cosa facilita la proliferació de bacteris. A més, no són eterns, hem de canviar-los almenys una vegada al mes.

5. Empieza por lo menos sucio

Para evitar la acumulación de suciedad en el fregadero, es mejor empezar lavando los artículos menos sucios, como vasos, copas y cubiertos, para seguir con los platos y boles y acabar con las ollas y sartenes, que es lo que más esfuerzo requiere. Esto te permitirá cambiar con menos frecuencia el agua del barreño con jabón (o ni siquiera cambiarla, si tienes poco que fregar).
5. Comença almenys brut
Per a evitar l'acumulació de brutícia en l'aigüera, és millor començar llavant els articles menys bruts, com a gots, copes i coberts, per a seguir amb els plats i bols i acabar amb les olles i paelles, que és el que més esforç requereix. Això et permetrà canviar amb menys freqüència l'aigua del llibrell amb sabó (o ni tan sols canviar-la, si tens poc a fregar).

6. Cambia tus estropajos con frecuencia

Existen muchos tipos de estropajos, y todos tienen sus ventajas y sus inconvenientes. Los de tipo “nanas” son quizás los más limpios, pues no acumulan tanta agua y, por ende, tienen menos capacidad de albergar bacterias. Sin embargo, son poco recomendables para superficies delicadas como pueden ser las de las sartenes. En este caso es mejor usar estropajos de tipo esponja, pero es importante limpiar estos después de cada lavado y cambiarlos con frecuencia.
Una esponja o una bayeta pueden convertirse en un nido de microbios si no se pasan por lejía regularmente antes de ponerlas a secar. Los trapos de cocina deben lavarse los más a menudo posible a sesenta grados, y jamás deben reutilizarse si están húmedos.
6. Canvia els teus fregalls amb freqüència
Existeixen molts tipus de fregalls, i tots tenen els seus avantatges i els seus inconvenients. Els de tipus “nanas” són potser els més nets, perquè no acumulen tanta aigua i, per tant, tenen menys capacitat d'albergar bacteris. No obstant això, són poc recomanables per a superfícies delicades com poden ser les de les paelles. En aquest cas és millor usar fregalls de tipus esponja, però és important netejar aquests després de cada rentada i canviar-los amb freqüència.Una esponja o una baieta poden convertir-se en un niu de microbis si no es passen per lleixiu regularment abans de posar-les a assecar. Els draps de cuina han de llavar-se els més sovint possible a seixanta graus, i mai han de reutilitzar-se si estan humits.


7. Es preferible secar a mano
No hay nada de malo en poner a secar los platos en un soporte según vamos aclarándonos, pero si llenamos este es mejor secar lo que no quepa con un trapo limpio e ir guardando la vajilla. Esto es especialmente importante para las sartenes de hierro fundido que se oxidan fácilmente: deben secarse inmediatamente después de lavarlas.
7. És preferible assecar a mà
No hi ha res de dolent a posar a assecar els plats en un suport segons anem aclarint-nos, però si omplim aquest és millor assecar el que no càpia amb un drap net i anar guardant la vaixella. Això és especialment important per a les paelles de ferro colat que s'oxiden fàcilment: han d'assecar-se immediatament després de llavar-les.


8. Cuando acabes, limpia el fregadero
Es conveniente insistir en que el fregadero es la mayor zona de riesgo higiénico de la cocina, sino la que más de toda la casa. El hecho de ser una zona húmeda, sumado a la presencia de restos de alimentos, pone las bases para el rápido desarrollo de microorganismos. Esto es especialmente preocupante en verano, temporada en el que el fregadero puede ser un verdadero foco infeccioso que puede acabar contaminando los alimentos cuando, por ejemplo, vamos a escurrir pasta o limpiar una ensalada.
Lo ideal es que, después de lavar los platos, limpiemos el fregadero con un estropajo enjabonado, lo aclaremos y lo sequemos con un paño. Es importante, además, retirar las bayetas y estropajos para evitar dejar marcas de agua y restos de cal.

8. Quan acabes, neta l'aigüera
És convenient insistir que l'aigüera és la major zona de risc higiènic de la cuina, sinó la que més de tota la casa. El fet de ser una zona humida, sumat a la presència de restes d'aliments, posa les bases per al ràpid desenvolupament de microorganismes. Això és especialment preocupant a l'estiu, temporada en el qual l'aigüera pot ser un vertader focus infecciós que pot acabar contaminant els aliments quan, per exemple, escorrerem pasta o netejar una ensalada.L'ideal és que, després de llavar els plats, netegem l'aigüera amb un fregall ensabonat, l'aclarim i l'assequem amb un drap. És important, a més, retirar les baietes i fregalls per a evitar deixar marques d'aigua i restes de calç.

Com organitzar la vaixella :



Canço llavar els plats: